Maar liefst 3 miljoen kilo grondstoffen ter waarde van 2,7 miljoen - alles over invoerrechten

Posted by Marcel van Leeuwen on June 03, 2022 · 3 mins read

Stel je voor… je wilt vanuit Zuid-Korea grondstoffen importeren in de EU met eindbestemming Litouwen als Zwitsers bedrijf. RCS neemt je vanaf nu maandelijks mee door één van de vele cases die we dagelijks afhandelen.

Situatie analyse

Voordat we als douane expediteur aan de slag gaan analyseren we eerst de situatie. Welke goederen worden geïmporteerd vanuit Zuid-Korea? Wat is de goederencode? Heeft de importeur ondanks dat hij niet in de EU gevestigd is de beschikking over een btw nummer en welke wetgeving is van toepassing? Wanneer dit in kaart is gebracht gaan we aan de slag met de invoeraangifte.

In deze case gaat het om 3 miljoen kilo mono ethyleen glycol, een grondstof voor kunststof. De eindbestemming van de goederen is Litouwen. Het schip dat vertrokken is uit Zuid-Korea was dusdanig groot dat het Litouwen niet kon bereiken. De oplossing? In Rotterdam worden de goederen overgeladen op een kleiner schip, waarna het naar Litouwen is vertrokken. Dit alles was mogelijk omdat het Zwitserse bedrijf beschikt over een NL btw nummer en een bedrijf voor hun optreedt als algemeen fiscaal vertegenwoordiger.

RCS in actie

Vanaf het moment dat het schip aanmeerde in de Rotterdamse haven begon het werk voor RCS en konden de goederen ingeklaard worden. We maken de invoeraangifte en zorgen dat de algemeen fiscaal vertegenwoordiger wordt voorzien van de juiste gegevens om de btw-aangifte namens het Zwitserse bedrijf te verzorgen. Doordat Litouwen onderdeel is van de Europese Unie is het mogelijk om de goederen vrij te maken in Nederland. Het T2L document zorgt voor een vrije doorgang door de EU. Het T2L document toont de status van de goederen aan zodat in Litouwen duidelijk is dat er reeds een aangifte ten invoer heeft plaatsgevonden in de EU.

Algemeen Fiscale Vertegenwoordiging

Is uw bedrijf niet gevestigd in de EU maar wil u toch goederen vrij kunnen verhandelen aan uw afnemers. RCS kan u in contact brengen met een gerenommeerde dienstverlener die uw bedrijf op btw gebied kan opzetten middels het aanvragen van een NL btw nummer en uw maandelijkse btw-administratie uit handen neemt. Dit in combinatie met het verzorgen van de douane aangiftes kunt u ervan uitgaan dat uw proces volledig correct verloopt.

Zijn er heel veel zaken anders dan wanneer er een enkele container ingeklaard wordt? Nee! De stappen zijn hetzelfde ondanks dat het om zulke hoeveelheden en een groot schip gaat.

Meer weten over invoeraangiftes en het inklaren van goederen? Neem contact op via onderstaand formulier


Marcel van Leeuwen

Marcel van Leeuwen was er vanaf dag 1 – hij maakte alle uitdagingen mee die Brexit met zich meebracht en nam alle collega’s bij de hand in de gezamenlijke inspanningen die werden geleverd. Daarnaast heeft Marcel een jarenlange ervaring met name in de AGF-sector als declarant. Eerst op Amsterdam Airport, later bij een Vervoersorganisatie en de laatste 4 jaar bij LBP Rotterdam BV als senior declarant. Bij RCS is Marcel als Operations Manager verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Neem contact op met Marcel van Leeuwen
Other posts made by Marcel van Leeuwen