Alles over fytosanitaire wetgeving

Posted by Marcel van Leeuwen on March 27, 2023 · 2 mins read

Bij de export van groenten, fruit of andere plantaardige producten naar een land buiten de Europese Unie, komen in veel gevallen extra controles kijken. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten wordt vaak gevraagd om een fytosanitair certificaat. Maar wat houdt dit precies in? En hoe vraag ik deze aan?

Wat zijn fytosanitaire producten?

Fytosanitair betekent letterlijk ‘plantgezondheid’. Onder fytosanitaire producten worden plantaardige producten verstaan als bloemen, planten en zaden, maar ook groenten, fruit en vruchten.

Wat is een fytosanitair certificaat?

Een fytosanitair certificaat is een exportcertificaat voor plantaardige producten. Het is een document dat bewijst dat de zending voldoet aan de gezondheidseisen van het land van bestemming. De keuringsinstantie van het exporterende land verklaart aan de overheid in het land van bestemming dat de producten gezond zijn en voldoen aan de gestelde eisen.

Wanneer heb je een fytosanitair certificaat nodig?

Binnen de EU mogen fytosanitaire producten vrij vervoerd worden, voor producten van buiten de EU is een fytosanitair certificaat voor plantengezondheid vereist. Ook voor export naar het Verenigd Koninkrijk gelden sinds de Brexit aanvullende gezondheidseisen voor plantaardige producten. Voor de meest actuele wetgeving kijk hier.

Hoe kan ik een fytosanitair certificaat aanvragen?

De aanvraag van een fytosanitair certificaat loopt via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De exporteur voert alle gegevens in via het digitale aangiftesysteem e-CertNL, waarmee het product ter goedkeuring wordt aangeboden bij de keuringsinstantie. In sommige gevallen volgt dan een inspectie.

Wat kost een fytosanitair certificaat?

De kosten voor het aanvragen van fytosanitaire certificaten zijn sterk afhankelijk van de grote van de export. Op de website van de NVWA zijn de meest actuele tarieven te vinden.

Hulp nodig?

Vragen over fytosanitaire wetgeving? Of hulp nodig bij het aanvragen van een certificaat? Dan staat Rotterdam Customs Services B.V. voor u klaar om u te helpen. Onze experts hebben alle benodigde kennis en zijn altijd op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving.


Marcel van Leeuwen

Marcel van Leeuwen was there from day 1 – he experienced all the challenges that Brexit brought and took all the colleagues by the hand in the joint efforts that were made. Marcel also has a long number of Years of experience especially in the Fresh Produce sector as declarant. First at Amsterdam Airport, later with a Transport Organisation and the last 4 Years with LBP Rotterdam BV as senior declarant. At RCS Marcel is the Operations Manager managing the day-to-day business.

Get in contact with Marcel van Leeuwen
Other posts made by Marcel van Leeuwen