Alles over fiscale vertegenwoordiging

Posted by Marcel van Leeuwen on April 03, 2023 · 3 mins read

Wanneer je als buitenlandse ondernemer je import via Nederland laat lopen, krijg je automatisch ook te maken met het Nederlandse btw-verplichtingen. Dat kan een behoorlijke invloed op je cashflow hebben. Een fiscaal vertegenwoordiger kan dan uitkomst bieden. Hoe werkt dat?

Wat is een fiscale vertegenwoordiger?

Een fiscaal vertegenwoordiger voldoet namens een ondernemer aan de btw-verplichtingen in Nederland. Wanneer een ondernemer niet in Nederland woont en geen btw-nummer heeft, kan diegene een fiscaal vertegenwoordiger inschakelen om alle administratieve lasten uit handen te nemen. In sommige gevallen is het aanstellen van een vertegenwoordiger zelfs verplicht.

Wie kan optreden als fiscaal vertegenwoordiger?

In de meeste gevallen treedt een douane-expediteur of een logistiek bedrijf op als fiscale vertegenwoordiger. Maar soms kan ook een accountant die rol vervullen. Wil je zeker zijn van soepele aangifte en gebruik maken van alle fiscale voordelen? Dan is het aan te raden de expertise van een douane-expediteur te gebruiken.

Wat is beperkte fiscale vertegenwoordiging?

Wanneer goederen in Nederland worden ingevoerd die bestemd zijn voor een bedrijf in een andere lidstaat van de EU, kan beperkte fiscale vertegenwoordiging worden toegepast. In dat geval wordt de btw bij invoer verlegd naar de beperkt fiscaal vertegenwoordiger, die de procedure voor inklaring daarmee overneemt. Hierdoor kunnen de goederen soepel en zonder problemen naar het land van bestemming worden getransporteerd.

Wat zijn afstandsverkopen?

Bij afstandsverkopen worden goederen geleverd aan klanten binnen de EU die geen btw-aangifte doen, zoals particulieren. In veel gevallen mag dan Nederlandse btw in rekening worden gebracht. Indien meer wordt afgenomen dan het drempelbedrag, moet de klant wél btw-aangifte doen.

Waarom kiezen voor fiscale vertegenwoordiging?

Met een fiscale vertegenwoordiger hoef je geen vestiging of filiaal te hebben in het land van invoer. Je hoeft ook geen Nederlandse registratie te hebben. Buitenlandse bedrijven kunnen op die manier toch de invoer van goederen laten verlopen via Nederland of een ander EU-lidstaat zonder daar hun btw-administratie te onderhouden. De fiscale vertegenwoordiger neemt alle formaliteiten en verplichtingen op zich in het land van invoer.

Wat is directe vertegenwoordiging?

Dit is de meest voorkomende manier van vertegenwoordiging in Nederland. De douane-expediteur neemt de douaneaangifte over van de opdrachtgever, maar doet dit in naam en voor rekening van de opdrachtgever. De opdrachtgever blijft daarmee wel aansprakelijk voor de aangifte.

Hulp nodig?

Vragen over fiscale vertegenwoordiging? Of benieuwd naar de mogelijkheden? Dan staat Rotterdam Customs Services B.V. voor u klaar om u te helpen. Onze experts hebben alle benodigde kennis en zijn op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving.


Marcel van Leeuwen

Marcel van Leeuwen was there from day 1 – he experienced all the challenges that Brexit brought and took all the colleagues by the hand in the joint efforts that were made. Marcel also has a long number of Years of experience especially in the Fresh Produce sector as declarant. First at Amsterdam Airport, later with a Transport Organisation and the last 4 Years with LBP Rotterdam BV as senior declarant. At RCS Marcel is the Operations Manager managing the day-to-day business.

Get in contact with Marcel van Leeuwen
Other posts made by Marcel van Leeuwen