Alles over het EORI-nummer

Bij het importeren of exporteren van goederen heeft u in de meeste gevallen een EORI-nummer nodig. Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is een EORI-nummer?

Een EORI-nummer, afkorting voor Economic Operators Registration and Identification, is een identificatienummer dat je nodig hebt bij zaken over de grens. Wanneer u te maken krijgt met de douane, bijvoorbeeld bij het doen van invoeraangifte, gebruik u een EORI-nummer. Het zorgt ervoor dat je sneller en gemakkelijker gegevens kunt uitwisselen. EORI-nummers zijn er voor rechtspersonen, maar ook voor personen en eenmanszaken.

Is een EORI-nummer verplicht?

Ja, je bent verplicht het EORI-nummer bij alle douanehandelingen te gebruiken, zowel bij import als export. In de invoeraangifte moet het nummer bij de geadresseerde worden vermeld. Door de Brexit is bij invoer in het Verenigd Koninkrijk in veel gevallen ook een Brits EORI-nummer verplicht.

Hoe kom ik achter mijn EORI-nummer?

Afhankelijk van uw situatie kunt u het EORI-nummer zelf samenstellen of aanvragen. Wanneer u zelf aangifte doet bij de douane in Nederland, kun je zelf een EORI-nummer samenstellen. Het bestaat uit de NL + je RSIN-nummer. Wanneer u de aangifte uitbesteedt aan een andere partij of aangifte doet in het buitenland, moet je eerst een EORI-nummer aanvragen bij de douane.

Hoe vraag ik een EORI-nummer aan?

Het aanvragen van een EORI-nummer kan online via het aanvraagformulier op de site van de Belastingdienst. Doet u aangifte in het buitenland of is daar de hoofdvestiging gevestigd? Dan dient de aanvraag altijd te lopen via de douane.

Hulp nodig?

Vragen over het EROI-nummer? Of hulp nodig bij de aanvraag? Dan staat Rotterdam Customs Services B.V. voor u klaar om u te helpen. Onze experts hebben alle benodigde kennis en zijn altijd op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving.