Douanevertegenwoordiging – Welke keuzes heeft u?

Posted by on · 2 mins read

Bij het doen van een douaneaangifte komen veel verplichtingen en bijzonderheden kijken. Veel aangiften worden daarom gedaan door een vertegenwoordiger. Met een gespecialiseerde douane-expediteur kom je immers niet voor verrassingen te staan.

Er zijn twee vormen van vertegenwoordiging: directe en indirecte douanevertegenwoordiging.

Directe vertegenwoordiging

Dit is de meest voorkomende manier van vertegenwoordiging in Nederland. De douane-expediteur neemt de douaneaangifte over van de opdrachtgever, maar doet dit in naam en voor rekening van de opdrachtgever. De opdrachtgever blijft daarmee aansprakelijk voor de aangifte. Directe vertegenwoordiging is alleen mogelijk voor een opdrachtgever die in de EU is gevestigd.

Indirecte vertegenwoordiging

Bij indirecte vertegenwoordiging ligt de aansprakelijkheid bij de douane-expediteur die daarvoor een machtiging heeft. De aangifte gaat in dit geval uit naam van de expediteur, maar wel voor rekening van de opdrachtgever. Dat maakt de expediteur (mede-)aansprakelijk.
Deze vorm van vertegenwoordiging komt tussen twee Nederlandse ondernemingen niet vaak voor. Wel kan het voorkomen wanneer goederen in Nederland geïmporteerd worden, maar diegene niet in Nederland is gevestigd. RCS biedt de mogelijkheid om op te treden als indirecte vertegenwoordiger voor ondernemingen dien niet in de EU zijn gevestigd maar wel handel drijven in de EU.

Fiscale vertegenwoordiging

Importeer je goederen die via Nederland de EU binnenkomen? Dan moet daar invoer-btw over worden betaald in het land van invoering. Is uw bedrijf niet in het land van invoer gevestigd, dan kunt u een fiscale vertegenwoordiger aanstellen om aan de administratieve btw-verplichtingen te voldoen. De ondernemer draagt daarmee alle administratieve lasten over aan de vertegenwoordiger. Bovendien kunt u gebruikmaken van fiscale voordelen. Hulp nodig bij het doen van uw douaneaangifte? Rotterdam Customs Services heeft als onafhankelijk douane-expediteur in de haven van Rotterdam een team van professionals voor u klaar zitten om te vertrouwen op een snelle en goede afhandeling van alle douanezaken. Lees meer.


Neem contact op met
  • Emailadres:
  • Telefoon:
Other posts made by