Export naar Engeland: alles wat je moet weten over export sinds de Brexit

Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari 2020 de Europese Unie. Het is daarmee het eerste land ooit dat uit de Europese Unie stapte. Het vertrek van de Britten (‘brexit’) was de uitkomst van een referendum over het lidmaatschap van de EU in het Verenigd Koninkrijk in 2016.

Op 1 januari 2021 eindigde de overgangsperiode en heeft het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie verlaten. Net op tijd kwamen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een vrijhandelsovereenkomst, die nu van kracht is.

De nieuwe relatie tussen de twee heeft veranderd hoe bedrijven aan beide zijden van het Kanaal zaken doen. Er zijn nu grenscontroles en importeurs en exporteurs hebben douanedocumenten, certificaten en vergunningen nodig. Deze waren voorheen niet nodig.

Rotterdam Customs Services BV kan u helpen met de advisering over alle douane gerelateerde zaken.

Zakendoen in Engeland: wat is er veranderd?

Voor het exporteren naar Engeland gelden sinds de Brexit nieuwe douaneverplichtingen. Denk daarbij aan de invoer- en uitvoeraangiftes, exportcertificaten en ander formaliteiten zoals fytosanitaire kwaliteitskeuringen. Bovendien moet je sinds 1 januari 2022 direct een invoeraangifte doen bij import in het Verenigd Koninkrijk.

Wat moet ik extra regelen bij export naar Engeland na de brexit?

Voor alle export naar Engeland, krijg je vanaf 2022 te maken met strenge Britse grenscontroles. Dat betekent dat een aantal zaken goed gereld moeten zijn. Vijf stappen die je moet nemen:

1. Vraag een EORI-nummer aan

Wanneer u in contact komt met de douane, is een EORI-nummer verplicht. Doe daarom een aanvraag via het aanvraagformulier. Het nummer heeft u nodig voor de douaneaangifte.

2. Doe een uitvoeraangifte

Om toestemming te krijgen van de douane om goederen te exporteren naar Engeland, doet u een uitvoeraangifte. Zonder de juiste documentatie is het niet mogelijk goederen te verhandelen naar landen buiten de EU. U kunt deze uitvoeraangifte zelf verzorgen, maar voor een efficiënt en snel proces zonder oponthoud wordt deze taak ook vaak uitbesteed aan een douane-expediteur.

3. Verantwoord uw btw-vrijstelling

Als exporteur factureer u geen btw aan de klant in Groot-Brittannië. U moet hiervoor wel de btw-vrijstelling verantwoorden met een gevalideerd uitvoerdocument of transportdocument. Voor Noord-Ierland geldt wel het Europese btw-stelsel.

4. Wees op tijd met u invoeraangifte bij de Britse douane

Nog voor u goederen aankomen in Engeland, moet vaak de invoeraangifte zijn geregeld. Uitstel van zes maanden is hierbij niet meer mogelijk. Als u zelf verantwoordelijk bent voor de invoeraangifte is een Brits EORI-nummer vaak verplicht. Voor de aangifte kunt u kiezen uit twee modellen. Het pre-lodgement-model, waarbij de aangifte al is gedaan voordat de zending de Britse haven bereikt, of het temporary storage-model, waarbij je het betalen van invoerrechten maximaal 90 dagen uit kunt stellen. Reis je met een eigen vrachtwagen? Dan dien je je vracht aan te melden bij de Britse Goods Vehicle Moment Service (GVMS).

5. Extra formaliteiten

Voor sommige producten kan het zijn dat je aan extra regels moet voldoen. Zo moeten producten van dierlijke of plantaardige oorsprong vanaf eind 2023 zijn voorzien van een gezondheidscertificaat. Ook moeten alle landbouwproducten of levensmiddelen vooraf worden aangemeld in het Britse systeem. Om vertraging op uw levering te voorkomen, kan Rotterdam Customs Services B.V. helpen met de juiste documentatie.

Help!

Weet u niet goed welke documenten op uw export van toepassing zijn of besteed u de taken liever uit? Dan staat Rotterdam Customs Services B.V. voor u klaar om u te helpen met alle documentatie rond u export naar Engeland na Brexit. Onze experts zijn op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving, waardoor u als ondernemer kunt rekenen op een snelle en goede afhandeling van alle douaneverplichtingen.

Wilt u meer weten over onze diensten?