Import van veterinaire goederen

Bij de invoer van producten zoals vlees en vis, maar ook andere dierlijke producten, dienen controles te worden uitgevoerd om te beoordelen of deze producten geen gevaar opleveren voor de gezondheid. Daarbij komt een speciale veterinaire aangifte kijken. Wat houdt dat in?

Wat zijn veterinaire goederen?

Onder veterinaire goederen verstaan we alle producten van dierlijke oorsprong. Het kan gaan om levende dieren, vlees, vis, maar ook zuivel, mestkorrels, honden- en kattenvoer of specerijen. Voor al deze goederen geldt dat ze bij binnenkomst in de EU moeten worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Naast een invoeraangifte, moet er ook een aanvraag tot keuring gedaan worden.

Wat is een GGB-document?

GGB staat voor Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst. Voor elke zending dient dit document te worden ingediend via de nationale systemen van de NVWA. Na het indienen van de GGB wordt je op de hoogte gehouden van de uitgevoerde controles en de beslissing over toelating. Als de zending aan de gezondheidseisen van het land van bestemming voldoet, wordt een veterinair certificaat uitgegeven.

Wat is een veterinaire controle?

De keuring van veterinaire producten dient te worden gedaan bij het eerste punt van binnenkomst in de EU. Dit is om vast te stellen of dieren en producten geen gevaar opleveren voor de gezondheid. De goederen moeten tenminste één werkdag voor de verwachte aankomst worden aangemeld bij de NVWA. De veterinaire controle bestaat uit drie delen:

  • Documentcontrole: hierbij wordt door de douane beoordeeld of het gezondheidscertificaat origineel is, voldoet aan de EU-eisen en uit welk land en bedrijf het afkomstig is.
  • Overeenstemmingscontrole: er wordt vastgesteld of de gegevens op het veterinair document overeenkomen met de zending.
  • Fysieke controle: in voorgeschreven gevallen vindt een fysieke controle plaats. Een verpakking kan worden geopend om de geur, kleur, consistentie en andere specifieke eigenschappen van het product te controleren. Hoe worden levende dieren gecontroleerd? Bij levende dieren controleert de NVWA-dierenarts de gezondheid van de dieren. De arts controleert de fysieke gesteldheid en het welzijn van de dieren.

Hulp nodig bij uw veterinaire aangifte?

Vragen over import van veterinaire goederen? Of hulp nodig bij de aangifte? Dan staat Rotterdam Customs Services B.V. voor u klaar om u te helpen. Onze experts hebben alle benodigde kennis en zijn altijd op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving.