Van AGS naar DMS

wat verandert er?

Gedurende 2023 dient iedere importeur of exporteur bij het doen van douaneaangifte over te stappen naar het nieuwe systeem DMS. Dat brengt enkele veranderingen met zich mee.

Wat is DMS?

DMS is het nieuwe aangiftesysteem van de Nederlandse douane. Het is de vervanger van AGS, afkorting voor aangiftesysteem. DMS staat voor het Douaneaangiften Management System. Vanaf uiterlijk 1 juli 2023 moet iedereen aangesloten zijn op het nieuwe systeem.

Wat betekent de overgang?

Als je momenteel aangifte doet via AGS, gaat dat veranderen. Voortaan dien je aangifte te doen via DMS 4.0 of DMS 4.1, het nieuwe systeem. Deze overgang houdt in dat je als organisatie een aangepast softwarepakket nodig hebt. Maar er is meer voorbereiding nodig. Zeker wanneer je zelf aangifte doet, is het van belang het nieuwe systeem goed onder de knie te hebben. Besteed je de aangifte uit? Bespreek dan goed met je douanevertegenwoordiger welke gegevens dienen worden uitgewisseld.

Wat kun je verwachten?

Bij DMS dient de aangever meer informatie in te vullen dan bij AGS. Zo worden naast Europese gegevens ook nationale gegevens gevraagd. Ook moet bij een invoeraangifte bijvoorbeeld de exporteur worden vermeld. De douane heeft alle desbetreffende bedrijven benaderd om hun migratie naar het nieuwe systeem in te plannen. Ingedeeld in groepen van relatief eenvoudige aangiften tot bedrijven die te maken hebben met gecompliceerde aangiften, heeft ieder bedrijf een tijdvak toegewezen gekregen. Het is daarom belangrijk tijdig met je douanevertegenwoordiger en softwareleverancier de overgang te bespreken.

Wat zijn de voordelen van DMS?

Het nieuwe systeem is gebaseerd op Europese wetgeving. Zo kunnen EU-lidstaten onderling beter communiceren. Sinds 1 mei 2016 is er nieuwe wetgeving in het Douanewetboek van de Unie (DWU). Deze schrijft voor dat alle aangiftegegevens elektronisch dienen worden uitgewisseld. Niet alle douanesystemen voldoen aan die eis, waardoor het nieuwe systeem DMS is ontwikkeld.

Hulp nodig?

Vragen over DMS? Of hulp nodig bij de overstap naar het nieuwe systeem? Dan staat Rotterdam Customs Services B.V. voor u klaar om u te helpen. Onze experts hebben alle benodigde kennis over implementatie van systemen en zijn op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving.