Wat heb ik nodig om te importeren?

Bij het importeren van goederen komt vaak veel kijken. Niet alleen is het van belang een betrouwbare handelspartner te hebben, er moet ook transport plaatsvinden, belasting worden betaald en veel papierwerk worden afgehandeld. Waar moet een importeur allemaal rekening mee houden?

Hoe begin je met importeren?

Als u tot het besluit bent gekomen om goederen te importeren, is het belangrijk een goed importplan te maken. Wie zijn mijn concurrenten? Hoe regel ik het transport? En met welke regels en wegen krijg ik te maken? Importeer je goederen vanuit een ander EU-land, dan hoe u geen invoeraangifte te doen bij de douane. Importeert u de goederen vanuit een land buiten de EU naar Nederland, dan is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van alle importregels. Zo moet u aangifte doen bij de douane en in de meeste gevallen invoerrechten betalen.

Wie betaalt btw bij invoer?

De importeur is verantwoordelijk voor het betalen van de btw op de douanewaarde van de goederen, die het invoerrecht, de douanerechten en de btw omvat. Het btw-bedrag is afhankelijk van het land van herkomst van de goederen en het beleid van het land waar ze worden geïmporteerd. Naast de btw moet de importeur bij import van buiten de EU ook rekening houden met andere belastingen en heffingen, zoals invoerrechten en douanerechten, die kunnen variëren afhankelijk van de soort en hoeveelheid van de goederen. Ook de regels en wetgeving omtrent btw kunnen per land variëren. Een fiscalist of een douane-expediteur kan helpen bij specifieke vragen over de btw-plicht bij de invoer van goederen.

Wie doet de inklaring van goederen?

Goederen moeten worden ingeklaard bij de douane in het land waar ze worden geïmporteerd. De inklaring wordt meestal gedaan door een douane-expediteur of een inklarend agent. Een douane-expediteur is een professional die gespecialiseerd is in douaneregels en -procedures en verantwoordelijk is voor het verzamelen van de benodigde documenten en het verwerken van de douane-inklaring. De douane-expediteur zorgt ervoor dat de goederen vrijgegeven worden en regelt de betaling van douanerechten, belastingen en andere heffingen. Het is ook mogelijk voor de importeur om de inklaring zelf te doen, maar dit vereist een uitgebreide kennis van douanewetgeving en -procedures en kan tijdrovend en complex zijn.

Wat moet u regelen om te importeren?

Voordat je goederen gaat importeren is het belangrijk om goed marktonderzoek te doen. Wie is mijn doelgroep? Wie is mijn leverancier? En mag ik het product wel invoeren? Als dat duidelijk is, is het van belang goed op de hoogte te zijn van de benodigde documenten en geldende wegen en regels. Zo kun je te maken krijgen met producteisen en verpakkingseisen die gelden binnen de EU, waarbij in sommige gevallen een invoervergunning of invoercertificaat nodig is. Zorg daarnaast dat u weet bij wie de productaansprakelijkheid ligt in geval van schade aan het product. Komt het product van buiten de EU? Dan moeten vaak ook invoerrechten worden afgedragen.

Wat kost importeren?

De kosten voor het importeren van goederen zijn sterk afhankelijk van meerder factoren, denk aan de waarde van de goederen, de oorsprong, de transportkosten en de specifieke douanerechten en invoerbelasting in het land van import. Wil u zeker zijn van een nauwkeurige scha]ng van de kosten en niet voor financiële verrassingen komen staan? Raadpleeg dan van tevoren een douane-expediteur. Hulp nodig bij importeren van goederen? Vragen over import van goederen? Of hulp nodig bij het doen van een invoeraangifte? Dan staat Rotterdam Customs Services B.V. voor u klaar om u te helpen. Onze experts hebben alle benodigde kennis en zijn altijd op de hoogte van de laatste veranderingen in de wetgeving.