Wat is een HS code

& waar kan je ze vinden

Zoek je als importeur of exporteur informatie over invoerrechten of andere importbelastingen zoals invoer-btw? Of wil je weten of je een in- of uitvoervergunning voor je zending nodig hebt? HS-codes voor producten helpen hierbij. Deze ‘’Harmonized System-code gebruikt de douane wereldwijd voor het indelen van producten.

HS Code ook wel GS code

Een HS code is een code die de douane wereldwijd gebruikt voor het indelen van producten. Ieder product heeft een andere HS-code. De HS-code is in Nederland ook bekend als GS-code. GS staat voor Geharmoniseerd Systeem. Een HS-code van een product bestaat uit zes cijfers. Bijna alle landen in de wereld gebruiken dezelfde HS-codes voor producten. De HS-code voor bijvoorbeeld golfclubs en/of andere golfbenodigdheden is in alle landen gelijk, namelijk 9506 31. De lijst met HS-codes vind je op de Engelstalige website van de World Customs Organization.

De HS Codes

Kom je er niet uit of heb je vragen? RCS helpt graag vul onderstaand contactformulier in.

Taric-code: goederencode bij invoer

Als je goederen uit Amerika, China of een ander land buiten de EU importeert, heb je de tien cijferige goederencode nodig voor je invoeraangifte. Deze tien cijferige code noemen we in de EU een Taric-code. Bij bepaalde goederen gelden meerdere maatregelen, in dat geval kan de Taric-code worden uitgebreid naar maximaal achttien cijfers.

Het gebruikstarief

Het overzicht van alle goederencodes vind je in het Gebruikstarief van de Nederlandse Douane. Klik op het tabblad ‘nomenclatuur’ en daarbinnen op ‘raadplegen via nomenclatuur’. Je komt bij de goederencode van een product door de gewenste mapjes aan te klikken of de 10 cijferige code te raadplegen.

Wat zijn de verschillen bij invoer naar de EU en uitvoer vanuit de EU

Voor de uitvoer van goederen uit de EU wordt de GS-code (‘Geharmoniseerd-Systeem’) uitgebreid met 2 cijfers zodat de GN-code (‘Gecombineerde nomenclatuur’) wordt bepaald. Dit specificeert de regels voor het exporteren van goederen.

Bij invoer dient de Taric-code te worden gehanteerd om te controleren of er aan de financiële en niet-financiële maatregelen wordt voldaan.

Goederencode niet vindbaar?

Het bepalen van de HS-code of goederencode van je product is soms lastig. Veel producten vind je namelijk niet letterlijk terug in het Gebruikstarief. Een ‘laptop’ of ‘tablet’ bijvoorbeeld. Die vallen onder de omschrijving ‘draagbare automatische gegevensverwerkende machines, wegende niet meer dan 10 kg, die ten minste bestaan uit een centrale verwerkingseenheid, een toetsenbord en een beeldscherm’. De HS-code hiervoor is 8471 30. De goederencode bij uitvoer (GN-code) die daarbij hoort is 8471 30 00. De goederencode bij invoer (Taric-code) is 8471 30 00 00.

Wordt jouw product niet met naam genoemd in het Gebruikstarief? Maak gebruik van onderstaande hulpmiddelen om jouw product in te delen in een goederencode:

  • Via de ‘Gecombineerde Nomenclatuur zoekmachine’ van het Europees bureau voor de statistiek, Eurostat, kun je zoeken op productomschrijvingen die je niet ‘letterlijk’ in het Gebruikstarief terugvindt. Geef bijvoorbeeld ‘laptop’ in als zoekopdracht en je vindt vervolgens de HS-code van een laptop.
  • Als je importeur bent, is de kans groot dat je buitenlandse leverancier weet welke HS-code of goederencode geldt voor zijn product(en). Let op: komt je leverancier uit een land buiten de EU, ga dan uit van de eerste zes cijfers (HS-code) van de door hem verstrekte goederencode van het product. De cijfers na de zesde positie verschillen mogelijk van de cijfers die de EU hanteert. Zoek de juiste goederencode aan de hand van HS-code van je leverancier op in het Gebruikstarief van de douane.
  • De indelingsregels van de goederennomenclatuur. Voor het bepalen van een goederencode van een product gelden indelingsregels. Er geldt een dwingende volgorde. Dit betekent dat je altijd start met indelingsregel één. Lukt het indelen van een product in een goederencode niet volgens indelingsregel één dan kijk je of indelen lukt met regel twee en zo verder.
  • Beschrijving van een aantal productgroepen (zoals textiel, schoenen, groenten, fruit en noten, kunststoffen en computers) door de Europese Unie om eenvoudiger een goederencode te bepalen.
  • In de European Binding Tariff Information-database vind je uitspraken door de douane van de EU-lidstaten over de indeling van goederen (bindende tariefinlichtingen).

Wilt u meer informatie over onze diensten?